Ви у нас впреше?
Отримайте Бонус Безкоштовно!
TelegramViber
 
Блог
«Підпишіться на телеграм канал Стейки Карпат, щоб першим дізнаватись про новини та акції»
ПІДПИСАТИСЯ
Рецепти

Що Таке Кето Дієта і Чому Вона Спалює Жир Без Страждань: Повний гайд і Реальний Приклад Найсмачнішого Меню на 7 Днів

М'ясні цікавості
Смачно їсти й не товстіти хочуть багато людей, а ось при слові «дієта» у нас зводить вилиці, оскільки ми відразу думаємо про «голодний стіл», маленькі порції та всілякі малоприємні обмеження.

Погодьтеся: адже ви про це подумали?

Насправді не кожна дієта передбачає несмачні страви та обмеження порцій, так само як не кожна дієта розроблялася як система харчування для схуднення.

Однак, буває так, що оздоровчі дієти мають приємний бонус у вигляді зниження жирової маси на тлі загального оздоровлення організму. І все це при смачному раціоні з м’яса та птиці.

Сьогодні поговоримо саме про такий випадок.
Найкраща дієта для схуднення - це кето дієта.Доктор Ерік Берг, провідний експерт у галузі здорового способу життя та харчування
Читайте нашу статтю про кето дієту зараз і дізнаєтеся:
  • хто і для чого вигадав кетогенне харчування;
  • вплив кето на організм: користь чи шкода?
  • головне правило кето харчування
  • чому дехто каже, що кето - шкідливо, і (спойлер) чому це не так;
  • які хвороби реально лікує вуглеводне голодування;
  • приклад реальної дієти на 7 днів з вашими улюбленими стейками та не тільки.

Що таке кето дієта

Кето дієта передбачає виключення вуглеводів з раціону, і заміну їх жирами та білками рослинного та тваринного походження. Це дозволяє не тільки знизити вагу, а й має виражений лікувальний ефект, про який поговоримо пізніше.
Простіше кажучи, потрібно відмовитися від цукру, випічки, круп і замінити їх якісним м'ясом, птицею, жирними сортами риби, яйцями, горіхами та жирами — фермерським вершковим маслом, цільним молоком та сметаною.
Багато хто дивується: як дієта може бути заснована на споживанні таких калорійних, і, чого гріха таїти, смачних продуктів?
Вся справа в біохімічних процесах, які відбуваються в організмі, що зазнає дефіциту вуглеводів, тобто, по суті, дефіциту «швидкої» енергії. Про це варто поговорити докладніше.

Кето дієта: вплив на організм

Спеціальне меню, в якому переважна частина вуглеводів замінена жирами й білками, викликає в організмі особливий процес — кетоз (звідси й назва — кетогенна, вона ж кето дієта).
Кетоз розвивається внаслідок вуглеводного голодування клітин, коли організм для отримання енергії починає розщеплювати жир з утворенням великої кількості кетонових тіл.
При нестачі вуглеводів печінка перетворює жири в кетонові тіла, які потім надходять у мозок і заміщають глюкозу як джерело енергії. Запускається механізм кетозу протягом 5 діб вуглеводного голодування.

Оскільки наш організм «заточений» насамперед отримувати енергію при розщепленні глюкози, то, по суті, кетогенна дієта — це голодування організму без фактичного голодування.

Простіше кажучи, тіло у будь-якому випадку отримує все необхідне для нормальної життєдіяльності, але при розщепленні жирів доводиться витратити більше енергії. Звідси й зниження частки жирової маси, й відчуття легкості.
Фактично, кетогенна дієта допомагає худнути, захищаючи головний мозок від голоду. І це — величезний плюс цього виду харчування.

Чим небезпечна кето дієта

Кетоз є базовою пристосувальною реакцією, а не патологічним станом, і на еволюційному рівні покликаний дати організму можливість вижити за умов дефіциту рослинної їжі, переключившись на раціон тваринного походження.
А тому, нічого страшного в застосуванні кето дієти, всупереч деяким думкам, немає. Противники кето дієт зазвичай плутають поняття «кетоз» та «кетоацидоз».
При кетоацидозі дійсно кількість кетонових тіл у крові значно перевищує норму, що несе за собою ризики зсуву кислотно-лужного балансу, проте розвинутись такий стан може лише через абсолютний або відносний дефіцит інсуліну.
При цьому в нормі в організмі людини постійно утворюються та утилізуються тканинами (м'язи, нирки) кетонові тіла. Тож думати, що кетоз – це щось страшне, не варто. Це норма.
Таким чином, розумне застосування кето дієт дозволяє оздоровити організм, боротися із зайвою вагою і навіть ожирінням, а також має інші корисні ефекти, про які розповімо детальніше.

Лікувальний ефект вуглеводного голодування: коротка історія кето дієт

Першу кетогенну дієту в 1921 році в американській Клініці Мейо розробив доктор Рассел Морс Вайлдер як єдиний! ефективний засіб для стабілізації стану дітей під час епілепсії.
Зниження рівня вуглеводів у харчуванні та заміна їх жирами з якісної їжі підвищують рівень кетонових тіл у крові, які своєю чергою стабілізують нейронну активність.
А тому до винаходу ефективних протиепілептичних препаратів в 1938 кето дієта була чи не єдиним дієвим способом для зменшення частоти епілептичних нападів у діток.
Друга хвиля інтересу до кето дієті припала на 1990 роки, коли лікарі почали розглядати таке харчування як альтернативу медикаментозному лікуванню резистентних (складно виліковних) форм епілепсії у дітей й дорослих.
Свою частку в популяризацію кето харчування вніс і Джим Абрахамс, відомий голлівудський продюсер, чий син хворів на епілепсію й успішно контролював напади за допомогою такого харчування.
У 1994 році він заснував фонд Charlie Foundation, який пропагував і популяризував даний метод лікування такого важкого захворювання, як епілепсія.

Що лікує кето дієта і кому підійде

Кетогенна дієта довела свою ефективність у лікуванні фармрезистентних форм епілепсії у дітей та дорослих. У 50-60% пацієнтів спостерігається зниження частоти нападів на понад 50%. І дослідження в цьому напрямку продовжуються.
Крім цього, кето дієту призначають при діабеті другого типу та ожирінні, оскільки подібне меню дозволяє ефективно стабілізувати цукор у крові. Ряд досліджень показує, що дієта може робити діабет оборотним, тобто виліковним.
Деякі фахівці вказують на нейропротекторну властивість кетогенних дієт, тобто їх захисну функцію щодо старіння мозку та застосування при нейродегенеративних захворюваннях.
Таким чином, кето дієта може бути призначена при хворобі Альцгеймера або деменції (старечому недоумстві).
Однак, при будь-якому захворюванні, кето дієта повинна бути призначена безпосередньо лікарем відповідно до стану пацієнта, і займатися самолікуванням суворо не рекомендовано.

Кето дієта та спорт

Окрім лікувальних цілей, вуглеводне голодування має велику популярність серед спортсменів, бодибілдерів, велогонників, марафонців та шанувальників інших дисциплін.
Організм спортсменів, що дотримуються цієї дієти, ефективніше використовує жир як джерело енергії й тим самим допомагає економити запаси глікогену при тривалих навантаженнях.
Тому, якщо ви займаєтеся спортом і піклуєтеся про харчування, кето дієта може ідеально підійти для вашого способу життя.
Після періоду адаптації, для якого характерна деяка млявість, люди відзначають відчуття легкості у тілі, відсутність проблем із травленням, якщо такі виникали раніше, а ще кето – ідеальний варіант для так званої «сушки».
За відгуками, кето дієта дозволяє підвищити тонус, з'являється більше енергії, мозок функціонує швидше та якісніше, зникають напади апатії та тривожності.
Відразу зауважимо: якщо ви хочете набрати м'язову масу, кето дієта — не ваш варіант. Через підвищення рівня кетонових тіл у крові активного зростання м'язової тканини немає, тому на кето не качають «банки».

Для набору м'язової маси є низка інших білкових дієт, про які ми розповіли все (і навіть більше) і навели реальні приклади меню в цій статті. Обов'язково почитайте, якщо хочете накачати тіло мрії.

Повертаючись до кето харчування, зауважимо, що така дієта ідеально підійде для того, що на спортивному сленгу називається «підсушиться». Під цим мають на увазі зменшення жирового прошарку та утворення рельєфу фігури.

Трохи нижче ми обов'язково дамо приклад кето-меню для «сушки» та спорту.

Як схуднути на кето дієті

Одна з головних фішок кето — можна їсти смачні, жирні та поживні продукти тваринного походження: якісне, бажано крафтове, м'ясо, птицю, фермерське вершкове масло. Ну хто не мріє худнути від такого смачного раціону?!
Процес зниження частки жиру в організмі відбувається завдяки тому ж кетозу: для отримання енергії організм змушений розщеплювати жир, причому не тільки з продуктів, але і свій власний.
Звичайно, є ряд обмежень, а також так званий період адаптації, протягом якого організм адаптується до нового раціону.
На кето дуже важлива якість продуктів і обійтися «супермаркет-варіантом» для досягнення результату не вийде. Потрібно буде купувати тільки якісне м'ясо та птицю, краще вільного вигулу та з екологічного регіону.

Класична кето дієта для спортсменів та схуднення

На сьогодні існує безліч кето дієт: цільова кето дієта TKD, циклічна, для веганів (так, є і такі!), з великим обмеженням вуглеводів/VLCKD, з високим вмістом білка/HPCD і т.д.
Ми наведемо варіант класичної кето дієти, де співвідношення споживаних жирів і білків/вуглеводів становить 4:1 за вагою.
Цей раціон включає велику кількість жирів, суворо обмежену кількість вуглеводів (до 50 г на день) та адекватну кількість білка.
Саме з такого меню найкраще починати «освоювати» кето підхід, оскільки надто сильні зміни у харчуванні — величезний стрес для організму.
Практикуючи регулярну або періодичну кето, ви зможете адаптувати кількість вуглеводів у меню під себе, відповідно до власних відчуттів.

Найефективніший спосіб позбутися живота (за Доктором Бергом)

Доктор Берг рекомендує: Кето-дієта – це чудовий варіант для схуднення, але іноді її недостатньо для найшвидшого результату.

Додаємо інтервальне голодування та інші корисні поради:

Обирайте правильні жири. 🥑 Уникайте олій із насіння, багатих на омега-6, які можуть спричиняти запалення. Краще обирайте яловичину трав'яного відгодівлі та дикорослу рибу.

Їжте зелень. 🥦 Вживайте велику порцію зелені раз на день. Якщо у вас запалення кишечника, обирайте ферментовані овочі або виключіть овочі.

Досягайте глибокого кетозу. 🚶‍♂️ В цьому допоможуть регулярні тренування та інтервальне голодування (їсти раз на день, голодувати 23 години).

Споживайте нутрієнти. 🧂 Кето-дієта та голодування потребують електролітів, харчових дріжджів і морської солі.

Прислухайтесь до себе. 🎯 Робіть все правильно, і ви рідко будете відчувати голод, що дозволить їсти навіть рідше або голодувати довше для більшого схуднення.

Загальні правила кето дієт

Адаптуючи під себе наш зразок меню кето дієти, обов'язково дотримуйтесь правил складання низьковуглеводного раціону.
🚫 На кето дієті не можна:
  • цукор у будь-якому вигляді;
  • алкоголь у будь-якому вигляді;
  • випічку, хліб та всі борошняні вироби;
  • рафіновані рослинні олії;
  • будь-які солодощі;
  • крупи;
  • фрукти, ягоди у свіжому вигляді та сухофрукти;
  • молочні продукти з підсолоджувачами;
  • крохмаль та крохмалисті овочі (картопля, буряк, кукурудза);
  • мед, джеми, варення;
  • пасту та будь-які макарони;
  • магазинні ковбаси, пельмені, напівфабрикати;
  • газовані напої та будь-які соки.
✅ На кето дієті можна:
  • м'ясо фермерського птаха (качка, курка, індичка);
  • м'ясо кроля;
  • яловичину, стейки, фарш (у тому числі із салом);
  • баранину;
  • свинину;
  • якісні, цілісні молочні продукти, краще фермерські - масло, молоко, ряжанку, кефір та йогурт без добавок;
  • курячі, перепелині яйця;
  • морську жирну рибу;
  • морепродукти, окрім консервів.

Які мають бути продукти (головне правило кето)

Кожна людина, що практикує ті чи інші підходи в харчуванні, знає, що для досягнення результату важливо не тільки мати продуманий раціон (скільки й чого їсти), але й розуміє важливість якості продуктів.
Саме від якості того, що ми їмо, залежатиме результат.
Можна вкласти в розробку меню безліч зусиль, найняти дієтолога та оплатити індивідуальний план дієти, але не отримати жодного результату банально через низьку якість продуктів.
Як показує досвід і численні відгуки, ніякого толку від кето дієти на промислових продуктах з супермаркету ви не побачите.
Ми не загострюватимемо уваги на тому, що промислове м'ясо дуже бідне на вітаміни і мінерали, .
База будь-якої дієти, у тому числі й кето, це натуральні м'ясні продукти, молочка та інша їжа, вирощена у чистому, природному регіоні за принципом етичного виробництва.
Саме такі дійсно корисні продукти ви можете купити в онлайн-сервісі Стейки Карпат. Наші тварини вирощуються на Заході України, далеко від мегаполісів та промислових виробництв.

Бички ростуть на вільному вигулі, отримують переважно трав'яний раціон, без антибіотиків, без стимуляторів росту та будь-яких шкідливих кормів, п'ють чисту джерельну воду та отримують максимум уваги.

Оцініть різницю між м'ясом із супермаркету та нашими продуктами самостійно (особливо, якщо ви хочете спробувати класичну кето дієту).

👉 Купити якісне фермерське м'ясо для кето дієти вже зараз!