Ви у нас впреше?
Отримайте Бонус Безкоштовно!
TelegramViber
 
Блог
«Підпишіться на телеграм канал Стейки Карпат, щоб першим дізнаватись про новини та акції»
ПІДПИСАТИСЯ
Рецепти

Вах! Який птах! Курча Табака, Автентичні Рецепти та Лайфхаки, Як Уникнути Найпоширеніших Помилок Приготування Перлини Картвельської Кухні

Рецепти
За народною легендою, колись дуже давно на землі жив Бог, і після однієї з трапез довелося йому перебиратися через Карпатські Кавказькі гори.

Вони виявилися настільки високими, що під час подорожі з торбинки Бога випадково випали хліб та м'ясо. Те місце, на яке впали ці продукти, стало називатися Грузією.

Хто хоч раз куштував грузинську кухню знає: саме таке поєднання — засмажене до хрусткої скоринки м’ясо, прянощі, пухкий хліб та овочі — основа грузинської кулінарії.

І, звісно ж, серед усього моря ароматних і неповторних рецептів колоритної кухні картвелів, справжньою перлиною являється смажений з прянощами та травами птах.

А тому сьогодні говоритимемо саме про нього.
Курча табака — одна з найпопулярніших банкетних страв з птиці, якій також знайдеться місце і в будь-якому, навіть найпростішому меню. На обід чи вечерю, на сковороді чи мангалі – такі курчата смакують у будь-якому вигляді.

Читайте наш огляд прямо зараз і дізнаєтесь:

  • що таке справжнє курча табака;
  • як вибрати курча для цієї смачної страви;
  • як правильно обробляти, маринувати птаха і чи завжди це потрібно;
  • 4 помилки при приготуванні курчат табака;
  • покроковий рецепт приготування правильної курки табака на сковороді та грилі.

Що таке курча табака, в чому шкода і користь і до чого тут тютюн

Цицилі табака (груз. წიწილა ტაბაკა) — національна страва грузинської кухні, це курча, смажене на сковороді під пресом. Зазвичай меню розраховують за принципом 1 курча = 1 порція.
Невелика вага (до 500 г готового м'яса без урахування ваги кісток) дозволяє створити повноцінну страву, на гарнір до якої подають овочі, зелень і хліб. Тому таке грузинське ноу-хау містить і білок, й необхідні жири та вуглеводи.
До речі, у Грузії смажити курчат за цим рецептом заведено на фермерському топленому маслі, що до речі багате на вітаміни: А, Е, D, РР та групи В. У його складі також є фосфор, залізо, цинк, кальцій, мідь, і відсутня лактоза.
Вибору птиці також заведено приділяти особливу увагу: беруть лише фермерських птахів, вирощених в екологічно чистих умовах на природному раціоні й вільному вигулі.
У такій курці на 20% менше жиру, на 50% більше вітаміну А та групи B, у 3 рази більше омега-3 жирних кислот, ніж у курей, вирощених промислово, не кажучи вже про бройлерів.
Так що в питанні про те, чи не шкідливе смажене курча табака, поспішаємо розвіяти міф: якщо вибрати правильну птицю та якісне, топлене вершкове масло — ви отримаєте не тільки смачну, а й максимально корисну вечерю.

👉 Купити фермерську курку та курчат табака

Добре, скажете ви — але до чого тут тютюн? І чому в Україні не заведено називати цицилі табака «курчатами тютюну»?

Все просто: зв'язку між цією стравою та рослиною тютюн немає. Насправді назва походить від співзвучного слова «тапака» або «тапа», що грузинською означає «сковорідка».

Картвели використовували традиційну чавунну тапу з обтяженою кришкою. Під час приготування кришка притискає тушку курчати та забезпечує ефектну рум'яну скоринку.

На щастя, готувати курча тапака можна і без спеціальної тапи: за прес може слугувати кришка чи керамічна тарілка по розміру сковороди, на яку слід покласти щось важке.

Як вибрати курча

  • Вага курчати має бути в межах 500-700 г, у протилежному випадку доведеться довше готувати тушку, і м'ясо втратить соки в процесі термічної обробки.
  • Бройлери з супермаркету не підійдуть, віддавайте перевагу фермерській птиці, дуже бажано вільного вигулу. Таке м'ясо найсмачніше, а вміст корисних речовин у ньому максимальний.
  • Переконайтеся в цілісності шкіри, це ознака свіжості тушки.
  • Якщо купуєте заморожену птицю, беріть тільки у вакуумній упаковці заморожену способом шокової заморозки. Про те, що таке шокове заморожування і в чому його переваги читайте тут.

Як обробити курча

Щоб тушка рівномірно просмажилася, перед маринуванням, її необхідно правильно обробити, адже готувати доведеться під пресом.
  • Курчат розрізаємо вздовж по центру грудки. Розгортаємо та «розплющуємо» їх.
  • Кладемо курчат у поліетиленовий пакет (або накриваємо кулінарною плівкою) і трохи відбиваємо молотком для м'яса, надаючи їм «рівномірно-плоский» вигляд.
  • Після підготовки можна переходити до маринування.

Маринади: як правильно готувати курча

Традиційний рецепт курчати табака передбачає, що підготовлену тушку маринують в аджиці з часником, майораном, хмелі-сунелі, кінзою, сіллю та базиліком.
На одну тушку беруть по 3-4 зубчики часнику, пропускають через прес і рясно натирають курча з усіх боків. Традиційно страва виходить ароматною та гострою.
Якщо ви навпаки віддаєте перевагу негострій кухні, аджику краще замінити на жирну домашню сметану і скоротити кількість часнику до 1-2 зубчиків на порцію. Час маринування в обох випадках 3-4 години.
Чи обов'язково маринувати курчат? Так, якщо не зробити цього за 3-4 години до приготування, м'ясо всередині вийде сухим і пісним, тоді як правильні курчата табака — насичені, соковиті, максимально ароматні.
Також обов'язково скуштуйте наших фермерських курчат табака в маринаді, які потрібно просто приготувати на сковороді або грилі. Курча повністю підготовлене до смаження і замариноване.
За бажанням, його можна трохи відбити. Спеціальна суміш спецій забезпечує неповторне кулінарне поєднання, а якісне м'ясо фермерського птаха просто не можна порівнювати з курятиною із супермаркету.
Плюс витримка у вакуумі дозволяє максимально наситити птицю маринадом.

Як готувати курча табака правильно на сковороді

Для початку подбайте про те, щоб під рукою були чавунна товстостінна сковорода та прес — його ми ставитимемо на тушку під час смаження. Відмінно, якщо у вас є важка кришка, здатна достатньо притиснути курча.
Якщо ні — підійде керамічна тарілка відповідного діаметра і щось важке, наприклад, банка з водою.
Покрокова інструкція, як смажити курча табака на сковороді:
  • Дуже добре проколіть чавунну сковороду на високому вогні. З тушки приберіть великі шматочки маринаду — трави та часник — щоб не підгоряли.
  • На гарячу сковороду вилийте 1 чайну ложку рослинної олії (для підтримки температури) і через 30 секунд викладіть 2 столові ложки топленого фермерського масла.
  • Зменште вогонь до середньо-великого. Покладіть на сковороду курча шкуркою доверху на 5 хвилин.
  • Акуратно переверніть курча. Зменште вогонь до середнього, щоб курча не підгоріло.
  • Накрийте курча вантажем.
  • Готувати птицю 12-15 хвилин, залежно від ваги. У середньому молоде курча вагою 750 г готується 15 хвилин.
  • Зняти прес, перевернути тушку та потримати на високому вогні ще 1-2 хвилини.
Подавати курча табака завжди потрібно з намазкою. За основу беруть подрібнені часник і зелень, і додають до них, що завгодно — натуральний йогурт, сметану, вершкове масло або аджику.

Цією сумішшю натирають гарячого птаха відразу перед подачею. Аромат трав та часнику при додаванні до гарячої страви відкривається просто неймовірно!

Як готувати курча табака на грилі

Попри те, що традиційно цицилі тапака готують на сковороді, рецепт чудово виходить і на грилі. У такому разі курка буде з неймовірним димним ароматом.
  • Обробіть і замаринуйте птицю або візьміть готових фермерських курчат у маринаді.
  • Перед приготуванням обов'язково почистьте тушку від великих часточок з маринаду, трав та часнику, оскільки на вугіллі ці компоненти миттєво підгорять та зіпсують вигляд страви.
  • Потримайте курку під пресом, щоб розплющити тушку.
  • Змастіть тушку з обох боків оливковою олією за допомогою пензля. Те саме зробіть і з решіткою гриля.
  • Викладіть курча на гриль спочатку шкіркою донизу, готуйте 10-15 хвилин, потім переверніть і тримайте на вугіллі до готовності (ще 5-7 хвилин). На мангалі прес не застосовують.
  • Перед подачею не забудьте намазати курча табака на грилі намазкою.

Курка табака: навіщо потрібен прес

Оскільки традиційно таких курчат готують на сковороді, прес допомагає прискорити приготування і зробити його рівномірним. Інакше скоринка підгоряє тоді, коли м'ясо всередині залишається сирим.
Якщо ви купили сиру курку для рецепта, її обов'язково потрібно підготувати: обробити, розплющити й готувати під гнітом. Це дозволить домогтися автентичності у приготуванні та рівномірно прожарювання м'яса.
Якщо ж ви відразу замовили нашу готову курку табака, прес необов'язковий. Однак час приготування може відрізнятися від зазначених вище часових рамок. Тому, якщо хочете традиційного курча, все-таки використовуйте гніт.

4 помилки при готуванні курчати табака і як їх уникнути

  • Заміна топленого масла рослинною олією.
Робити цього не можна: у процесі смаження м'ясо насититься рослинними жирами, й про якийсь гурманський смак доведеться забути. Ложка олії потрібна тільки для стабілізації температури, більше — вже табу.
  • Тонкостінний посуд.
Для цього рецепту потрібні товстостінні чавунні сковороди, оскільки готується птиця на високому вогні. До тонкостінної сковороди курча може просто пригоріти, а тому про хрустку скоринку доведеться забути.
  • Відсутність маринаду.
Обов'язково маринуйте птаха впродовж 3-4 годин, оскільки це не тільки смачніше, але й убереже вас у разі, якщо трохи перетримаєте м'ясо на вогні. Соки залишаться всередині тушки й не встигнуть випаруватися.
  • Невідповідний час приготування.
Звичайно, якщо вперше готуєте цю страву, зрозуміти, що курча готове складно. Для цього використовуйте лайфхак. Проткніть найтовще місце на гомілці й подивіться на колір соку: рожевий — ще готуємо, прозорий — пора знімати.
Тепер ви знаєте, як уникнути найпоширеніших помилок під час приготування курчати тапака.

Де придбати фермерське курча табака

Бренд крафтового м'яса і вина «Стейки Карпат» подбав про те, щоб ви могли приготувати традиційне курча табака просто й отримати від страви максимум користі й кулінарного задоволення.
Ми пропонуємо доставку фермерського птаха та крафтового фермерського м'яса до будь-якого регіону України за 1-2 дні. В асортименті є вже замариновані протягом 24 годин курчата, а також:
  • курка та качка вільного вигулу;
  • фермерська перепілка;
  • крафтові яловичі стейки;
  • свинина;
  • баранина та кролик;
  • фермерське вершкове та топлене масло;
  • котлети, ковбаси та інші продукти з крафтового, фермерського м'яса та птиці.
Тварини утримуються на невеликих крафтових фермах, отримують природний раціон та живуть у наближених до природного середовища умовах.
Курочки мають доступ до лугових трав і природних пасовищ, живуть на вільному вигулі вдалині від великих міст та промислових підприємств.
А тому такий птах виходить не просто максимально смачним, а й містить найвищу кількість корисних речовин.

Хочете порадувати себе та близьких смачним та корисним курчам табака?
👉 Замовляйте прямо зараз
P.S. «У житті завжди знайдеться місце для смаженого курчати» – Тамара Клейман, журналіст, літератор, видатний письменник-афорист.