Ви у нас впреше?
Отримайте Бонус Безкоштовно!
TelegramViber
 
Блог
«Підпишіться на телеграм канал Стейки Карпат, щоб першим дізнаватись про новини та акції»
ПІДПИСАТИСЯ
Рецепти

М'ясо і Діти: Повний Гайд з Вибору М'ясних Продуктів для Найменших, Правила Прикорму та 5 Порад, Як Вибрати Краще М'ясо для Дитини

М'ясні цікавості
Нещодавно, після дня захисту дітей редакція блогу «Стейки Карпат» замислилася: від чого сучасні батьки реально можуть і мають захистити своїх малюків?

І перше, що спадає на думку — це неякісні продукти. На жаль, полиці супермаркетів завалені тисячами ультраперероблених продуктів харчування та промислових м'ясопродуктів, які важко назвати джерелом корисних речовин.

Але ж м'ясо — це основне джерело білка і заліза для малюка. Виходить, з одного боку — м'ясо у дитячому раціоні необхідно, з іншого — незрозуміло, якими мають бути правильні м'ясні продукти для дітей та де їх шукати.
Саме тому сьогодні поговоримо про м'ясо у раціоні немовлят та дітей старшого віку. Читайте наш повний гайд про м'ясо для дітей зараз і дізнаєтесь:
  • чому м'ясо - обов'язкова частина раціону для здоров'я дитини;
  • з якого віку можна давати м'ясо малюкові та як це робити правильно;
  • які м'ясні продукти краще саме для дітей;
  • 5 критеріїв, як вибрати м'ясо для дитини;
  • рецепти для дітей, які не люблять м'ясо.

Про користь м'яса для дитини

Через інформацію про альтернативні способи харчування, зокрема вегетаріанства та веганства, батьків іноді вдаються в питання: чи корисне м'ясо для дітей?
Тому рекомендуємо подивитися, що із цього приводу говорить кандидат медичних наук, український лікар-педіатр вищої категорії Євген Комаровський.
Виходить, що м'ясо не просто корисно, а життєво необхідно організму, що росте, як джерело матеріалу для побудови всіх клітин і тканин тіла. Білки «будують» м'язи, шкіру, кісткову тканину, навіть волосся та нігті.

Крім того, білки тваринного походження потрібні для:

  • синтезу гормонів та ферментів;
  • вироблення антитіл;
  • формування імунітету;
  • правильного обміну речовин;
  • захисту від крововтрати при пораненнях.
Загалом складно коротко перерахувати всі функції білка тваринного походження в організмі. По суті він бере участь у більшості біохімічних процесів у тілі дитини та дорослого.

Тому нестача тваринних білків у харчуванні вкрай негативно позначається на стані організму. Відсутність або нестача м'яса в дитячому меню становить велику небезпеку для дітей віком до 3 років.

Що буде, якщо дитина не буде їсти м'ясо? При дефіциті тваринного білка порушується фізичний та психічний розвиток, страждають функції всіх органів та систем, знижується імунітет.
Крім того, організм малюка високочутливий як до нестачі білків, так і зміни їх якісного складу. Тому педіатри кажуть: давати дітям треба фермерські, а не магазинні м'ясні продукти.
Під цим твердженням мають на увазі, що тварина повинна бути вирощена без використання гормонів, антибіотиків та штучних кормів, а також жити в природньому чистому середовищі.
Але про якість м'яса ми більш детально поговоримо трохи згодом. Крім білків, м'ясо — джерело цінних амінокислот та інших корисних речовин, про які варто згадати детальніше.

Амінокислоти та жири в м'ясі: в чому користь

Білки м'яса мають високу біологічну цінність, оскільки в них присутні всі амінокислоти. З 20 амінокислот майже половина незамінні, тобто вони не можуть синтезуватися організмом самостійно.
Ці амінокислоти повинні щодня надходити з їжею (валін, лейцин, ізолейцин, треонін, фенілаланін, триптофан, метіонін, лізин). Для дитини до 1 року незамінна ще й така амінокислота як гістидин.
Для побудови білкових структур дитячого організму потрібні всі 20 амінокислот, дефіцит будь-якої з них неминуче веде до порушення синтезу всіх білків.
Крім того, м'ясо містить жири, користуючись з яких організм малюка покриває до 30% енергетичних витрат.
Жири м'яса за своїм хімічним складом нерівноцінні. Вони засвоюються тим повніше і легше, чим ближче температура їхнього плавлення до температури людського тіла.
Найкраще засвоєння відзначається у свинячого жиру та жиру м'яса птиці. До найбільш тугоплавких відноситься жир баранини, а тому її рідко включають до раціону дітей навіть шкільного та підліткового віку.

Як правильно вводити м'ясо в прикорм

Педіатри вважають оптимальним для введення м'яса вік від 6 місяців, при цьому йдеться про гомогенізовану (паштет найдрібнішої фракції) форму. У домашніх умовах її можна досягти, ретельно перебивши м'ясо у блендері декілька разів.
Детальніше про те, коли дітям можна давати м'ясо в прикорм та як правильно подрібнювати його за віком, дивіться у таблиці.
Як правильно вводити м'ясо в прикорм? М'ясо вводиться в раціон дитини щодня та поступово.

Починати слід з 1/4 чайної ложки гомогенізованого м'ясного пюре і протягом 7-10 днів довести його кількість до 30 г на добу, у віці 8-9 міс. — до 50-60 г, а до року — до 70 г.

Скільки можна їсти м'яса в день? Для дітей віком від року мінімальний поріг норми становить:
Починають прикорм із монокомпонентних пюре — тобто з одного виду м'яса, без додавання овочів та інших продуктів. Через місяць можна робити полікомпонентні – поєднувати 2 види м'яса.

Ще через місяць м'ясо можна поєднувати з відвареними овочами та крупами, подрібненими на блендері.

«Небезпечний» бульйон і чи можна його дітям

Попри поширену думку, починати прикорм немовля з бульйонів категорично не можна. М'ясні бульйони мають сильний збуджувальний вплив на органи травлення, а тому і на нервову систему.
Тому діти першого року життя після такого обіду можуть стати «безпричинно» примхливими, відчувати біль у животі та кольки, також можуть виникнути проблеми зі травленням.
Крім того, бульйони дратують слизову оболонку шлунка, жовчний міхур і жовчовивідні шляхи, посилюють алергію, тому в харчуванні дітей, схильних до проблем із ШКТ, не використовуються.
У харчуванні здорових дітей супи на м'ясному бульйоні слід використовувати після 1,5-2 років. До цього віку супи мають бути вегетаріанськими, а м'ясо чи фрикадельки слід відварювати окремо і потім додавати до супу.

Яке м'ясо найкорисніше для дитини?

Насправді педіатри вважають, що важливим є не вид м'яса, а його правильне виробництво. Тому варто віддавати перевагу продуктам із ферм, а не з промислових розплідників.
Адже м'ясо тварини, вирощеної в екологічному середовищі на натуральному раціоні та вільному вигулі, не містить шкідливих речовин, на відміну від промислового м'яса із супермаркету.
Починають прикорм із нежирного м'яса птиці — курки, індички, а також телятини, яловичини, кролю та нежирної частини свинини. Не рекомендовано давати дітям до 3 років качку та гусака, а також баранину.
Яке м'ясо краще давати дитині? Кожен вид м'яса має свої особливості, тому оптимально поєднувати їх у дитячому меню для забезпечення збалансованого раціону.
  • Фермерські курочки та індики забезпечують організм вітамінами групи B, фосфором, залізом та цинком, а також поліненасиченими жирними кислотами.
  • М'ясо фермерського кролика містить 21% білка та 7–16% жиру. У ньому мало сполучної тканини та холестерину, і багато заліза.
  • Фермерська свинина багата на магній і цинк, що важливо для формування кісткової тканини. У ній також багато кальцію, фосфору, калію, натрію, сірки, цинку та йоду.
  • У телятині та яловичині містяться корисні жири, білки, вуглеводи, вітаміни А, С, Е, РР, В1, В2, В6 та В12, а також мінеральні солі заліза, магнію, калію, натрію, фосфору, цинку й міді.

Як вибрати м'ясо для дитини: 5 незамінних порад

  • Лише заморожене.
Купуючи охолоджене або парне м'ясо, дуже високий ризик купити продукт не першої свіжості. Та й трапляються випадки, коли розморожене м'ясо видається продавцем за охолоджене.
І, якщо дорослому від такого обіду навряд чи буде погано, то на здоров'я малюка ця покупка може вплинути вкрай небажано. А тому лише заморозка, і тільки в перевіреному місці.
  • Вид заморозки.
Найкращий спосіб зберегти якість та корисні властивості м'яса — шокове, екстрене заморожування. При ньому м'ясний продукт швидко заморожують за дуже низьких температур.
У процесі гинуть усі мікроорганізми, які могли потрапити на м'ясо, а тому такий вид заморозки — гарантія не лише свіжості, а й безпеки. Всі деталі про те, що таке шокове заморожування читайте тут.
  • Походження.
Дітей не годують м'ясом із супермаркету. Звичайно, якщо не хочете «бонусом» отримати антибіотикорезистентність та схильність до алергії. Тому на дитячий стіл — лише фермерське м'ясо.
Тварина має бути вирощена на натуральному раціоні, без гормонів, антибіотиків та хімії, дуже бажано — на вільному вигулі.
  • Лише у вакуумі.
Вакуумне пакування дозволяє зберегти м'ясо від впливу факторів навколишнього середовища, а також уберегти його від контакту з хвороботворною мікрофлорою.
  • Жир.
Для немовлят вибирають м'ясо з мінімальною кількістю жиру, а тому дивіться на жировий прошарок: чим його менше, тим краще. Хоча невелика частина жиру все-таки має бути, адже в ньому цінні амінокислоти.

Рецепти для дітей, які ще не люблять м'ясо

Як нагодувати м'ясом дитину, якщо вона його не любить? Насамперед спробуйте готувати не цілі шматки м'яса, а робити котлети, тюфтельки чи інші страви з фаршу. Наприклад, спробуйте мітболи.
Такі страви викликають великий інтерес у малюків, та й жуються легше. Плюс — використовуйте нестандартне сервірування. Від такої краси малюкам важко відмовитись.
Крім того, ми підібрали ТОП-3 найпростіші рецепти, які сподобаються навіть дуже вимогливим юним гурманам.
Зверніть увагу, всі рецепти розраховані на дітей віком від 2 років, і ви можете адаптувати їх під свою дитину, виключаючи або навпаки додаючи якісь інгредієнти відповідно до віку юного дегустатора.

Чизбургер з паровою котлетою з індички

Знадобиться:
  • Фермерська індичка (можна замінити куркою) 1 кг;
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.;
  • Яйця 2 шт.;
  • Булочки для гамбургерів;
  • Твердий сир 200 г;
  • Листя салату чи пекінська капуста;
  • Сметана чи соус (залежно від віку дитини);
  • Зелень, перець чорний мелений, сіль до смаку.
Як готувати:
  • М'ясо нарізати невеликими шматочками, зелень і цибулю помити й дрібно нашаткувати.
  1. Пропустити м'ясо через м'ясорубку, додати яйця, зелень, сіль, перець і добре перемішати.
  2. Формуємо котлети та викладаємо їх у чашу пароварки. Включаємо пароварку на 30 хвилин.
  3. Коли котлети готові, формуємо чизбургери. Дитина щаслива!
До речі, для дітей віком від 3 років можна готувати наші фірмові котлети для бургерів із крафтового фермерського м'яса — яловичі чи курячі.

Курячий рулет із секретною начинкою

  • Куряче філе 400 г;
  • Сир будь-який 150 г;
  • Часник 2 зубчики;
  • Сметана 30 г;
  • Бекон 70 г;
  • Вершки 150 мл;
  • Зелень, олія, сіль до смаку.
Як готувати

  • Філе розріжте впоперек на 2 частини та кожну частину відбийте кухонним молоточком. Відбите м'ясо можна посипати сіллю та спеціями та залишити полежати кілька хвилин.
  • Сир натріть на тертці. Зелень дрібно наріжте. Часник очистіть та пропустіть через прес. З'єднайте тертий сир, зелень, часник та сметану.
  • На відбите м'ясо викладіть сирну начинку, трохи не доходячи до країв.
  • Скрутіть курку з начинкою у рулет.
  • Зовні оберніть підготовлені рулети беконом. Завдяки бекону рулети триматимуть форму і не розвертатимуться при запіканні.
  • Окремо змішайте вершки із сіллю та спеціями. Залийте рулети вершками й поставте в духовку, розігріту попередньо до 180 градусів, на 40-45 хвилин.

Дитяча лазанья

Знадобиться:
  • яловичий фарш 500 г;
  • тісто листове для лазаньї 12 шт.;
  • томатна паста 1 банку;
  • твердий сир 300 г;
  • нежирний йогурт 600 мл;
  • цибуля червона 2 шт.;
  • часник 2 зубчики;
  • помідори 2 шт.;
  • яйця курячі 1 шт.
Як готувати

  • Цибулю та часник дрібно нарізати, тушкувати на дрібному вогні без олії у власному соку.
  • Додаємо до цибулі фарш, тушкуємо до напівготовності.
  • Додаємо томатну пасту, тушкуємо пару хвилин, солимо і перчимо до смаку. Додаємо дрібно нарізані помідори.
  • Збиваємо йогурт з яйцем, солимо і перчимо до смаку.
  • Змащуємо форму для запікання томатним соусом, викладаємо листи для лазаньї.
  • Викладаємо шар фаршу, посипаємо тертим сиром. Чергуємо шари: томатний соус, лист для лазаньї, фарш, сир.
Коли всі шари укладені, зверху заливаємо йогуртом, збитим з яйцем, і посипаємо сиром, що залишився. Відправляємо в розігріту до 180-200 ° C духовку на 30 хвилин.

Де шукати правильне корисне м'ясо для дітей

Бренд «Стейки Карпат» пропонує доставку фермерського крафтового м'яса та птиці, вирощеної за принципом етичного тваринництва по всій Україні.
Наші фермери вирощують тварин на натуральному раціоні, на вільному пасовищному вигулі без гормонів, ГМО та антибіотиків.

На відміну від промислових розплідників, наші фермери не використовують стимулятори росту, а доглядають тварин значно краще, ніж це може бути реалізовано в умовах великих скотобаз.

Тому наші продукти містять максимальну кількість корисних речовин та максимально адаптовані для приготування страв для дитячого столу.

Наше крафтове м'ясо піддається шоковому заморожуванню, поміщене в окрему вакуумну упаковку і доставляється протягом 1-2 діб з моменту замовлення в спеціальних термобоксах, які зберігають м'ясо максимально свіжим.

Ми не переконуватимемо Вас у тому, що наше м'ясо — найкраще, ми просто рекомендуємо спробувати продукти з асортименту Стейки Карпат та зробити свої висновки.

І нехай ваші діти ростуть здоровими та щасливими!